Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τα επόμενα βήματα του Δικτύου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Η  "Μεγάλης Συνάντηση", της πρώτη Παρασκευής κάθε μήνα, έγινε με επιτυχία την Παρασκευή που μας πέρασε γεμίζοντας μας με αισιοδοξία για το μέλλον του Δικτύου αλλά δημιουργώντας και καινούργιες ευθύνες μια και σοβαρεύουν τα επόμενα βήματά μας. Χωρίς να σταματάμε ότι ήδη έχουμε δρομολογήσει μέχρι τώρα ( Σαββατιάτικο Παζάρι, Θεματικά παζάρια, ενέργειες για τα χαράτσια κλπ) αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στα εξής:

1. Δημιουργία δομών Αλληλέγγυας Οικονομίας στου Ζωγράφου. Εδώ αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα: κάθε μέλος του Δικτύου μπορεί να "πάρει" 300 ΤΕΜ Ζ ( Τοπική Εναλλακτική Μονάδα Ζωγράφου) ή απλά 300 Ζ - που θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Με αυτά τα 300 Ζ θα μπορεί να έρχεται σε ελεύθερη και οικειοθελή συναλλαγή με κάποιο άλλο μέλος του Δικτύου εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο. πχ μπορεί κάποιος να πάει στον οδοντίατρο του Δικτύου και αντι να δώσει 40 Ευρώ για να ένα σφράγισμα, να δώσει 40 Ζ ή να κοντύνει το παντελόνι του στην γαζώτρια του δικτύου και αντι να δώσει 15 Ευρώ να δώσει 15 Ζ.
Θα υπαρξει αναλυτικο email που θα σας ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες της
Αλληλέγγυας Οικονομίας στου Ζωγράφου. Στις παρακάτω διευθύνσεις μπορείτε να δειτε τον τρόπο λειτουργίας της Αλληλέγγυας Οικονομίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τα καταστατικά τους.
http://www.tem-magnisia.gr/index.php



2. Δημιουργία Ανοιχτού Συντονιστικού του Δικτύου, που θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Δικτύου με την βοήθεια όλων των εθελοντών. Στα πλαίσια υλοποίησης των σημερινών αποφάσεων θα μελετήσει τις δομές και τα καταστατικά
της Αλληλέγγυας Οικονομίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και θα κάνει πρόταση για το δικό μας Δίκτυο.

3. Δημιουργία Πολιτιστικής Ομάδας του Δικτύου. Ηδη έχουν δηλώσει τρείς εθελοντές και περιμένουμε κι ...άλλους με τις προτάσεις τους!!!

4. Διερεύνηση επαφών της τοπικής κοινωνίας με παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες.

5. Θεματικό Παζάρι Παπουτσιών την Τετάρτη 7/3 στις 7.00 το απόγευμα

   Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου
                              

        email: diktioaz@gmail.com
                              
      http://diktioaz.blogspot.com/
------------------------------
-----------------------------------------
Συνάντηση εθελοντών ΔΕ, ΤΕ, ΠΑ  απόγευμα ( 7.00 - 9.00 )
 Λ. Παπάγου 124 τηλ.: 210 77 55 66 3

------------------------------
----------------------------------------------
Προωθήστε το όπου μπορείτε

2 σχόλια:

  1. Όταν διάβασα για αυτά που θέλετε να κάνετε, ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα γιατί θεωρώ ότι η νίκη του αντικαπιταλιστικού κινήματος θα μπορέσει να έρθει μόνο όταν αυτό μπορέσει να διώξει το φόβο από τα μάτια των ανθρώπων και αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να γίνει με πλατιές δομές αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, παράλληλα με τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εξουσία.
    Και μέσα από το σκεπτικό αυτό, ξέκλεψα από το υστέρημα του ελεύθερου χρόνου μου για να έρθω την Παρασκευή να ακούσω τις προτάσεις σας.
    Όμως βλέποντας ότι η μάζωξη είχε καλεστεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά εξεπλάγην δυσάρεστα, όχι επειδή τα γραφεία ήταν του ΣΥΡΙΖΑ (θα μπορούσα κι εγώ να ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποια άλλα οργάνωση της αριστεράς, και δεν είναι αυτό το θέμα…).
    Αλλά ρε συναγωνιστές, θέλετε να στήσετε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε ένα δήμο και καλείτε τον απλό-απελπισμένο κάτοικο στα γραφεία της κομματικής σας οργάνωσης, αντί να βρίσκατε έναν ουδέτερο δημόσιο χώρο, να μην νιώθει και ο άλλος ότι γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης…?
    Πραγματικά, τονίζω ότι είμαι καλοπροαίρετος και ελπίζω σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που μακάρι να τις πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις γειτονιές και ας μας παρουσιάσει και όλη τη γραμμή του για το θέμα, να τα συζητήσουμε δημοσίως και όπου μπορούμε να τα βρούμε, να προχωράμε και να κάνουμε πράγματα.
    Όχι όμως έτσι. Όταν υπάρχει το κεκτημένο των λαϊκών συνελεύσεων και των πολυσυλλεκτικών επιτροπών αγώνα για διάφορα θέματα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι πισωγύρισμα.
    Όταν αποφασίσετε να το ανοίξετε πολιτικά, εδώ είμαστε για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας.

    Και για να κλείσω και κάπως αισιόδοξα, λάβετε υπόψη σας ότι ο Δήμος Ζωγράφου είναι από τους λίγους δήμους που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σαν και αυτό της Γεωπονικής του ΑΠΘ, σε άπλετους δημόσιους χώρους πρασίνου που περιβάλλουν την πόλη μας (Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη, Πάρκα Γουδή και Ιλισίων, Υμηττός κτλ). Μέχρι και θερμοκήπια υπάρχουν στο Ίδρυμα Δασικών Ερευνών στο Άλσος των Ιλισίων…

    Κοσμάς
    παλιός αγωνιστής από τα νότια
    νυν κάτοικος ζωγράφου
    μελετητής του Μητροπολιτικού Πάρκου Ιλισίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συναγωνιστή Κοσμά ( χωρίς ρε, >> Αλλά ρε συναγωνιστές>>)
    Θεωρώντας ότι είσαι καλοπροαίρετος θα ήθελα να σου πω ότι το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου είναι οι εθελοντές του και οι αποφάσεις του που βρίσκονται ανηρτημένες στο διαδίκτυο.
    Το αρχικό κείμενο που ξεκινήσαμε είναι:
    Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου

    Απέναντι στην βαρβαρότητα της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση της Τρόικας και του ΔΝΤ συγκροτούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αντίστασης με στόχο να απλωθεί σε όλους τους συμπολίτες μας.

    Μέσα από Ανταλλακτικά παζάρια, Προσφορά Εθελοντικών Υπηρεσιών και άλλες δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης κι αντίστασης κάνουμε πράξη το σύνθημα:

    Κανένας πολίτης μόνος του στην κρίση.

    Από την μέρα που ξεκινήσαμε ( Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011) μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει ούτε 5 μήνες, αλλά η πυκνότητα του χρόνου που βιώνουμε, με την δραματική αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, ωριμάζει όλες τις διαδικασίες γρηγορότερα. Μέσα σ αυτό το διάστημα έχουμε κάνει 12 Χαριστικά Ανταλλακτικά Παζάρια ( κάθε Σάββατο - εκτός αν βρέχει), δυο θεματικά παζάρια για παπούτσια, μια μεγάλη Παιδική γιορτή-Παζάρι, εχουμε στήσει εθελοντικές υπηρεσίες (μέχρι μετακομίσεις), έχουμε συμμετάσχει σε ακτιβίστικες ενέργειες για τα Χαράτσια της ΔΕΗ, σε πορείες, συλλογή τροφιμων για το Alter και για Ζωγραφιώτες και άλλα που ισως ξεχνάω. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι "αυγατίσαμε" και από τους 4 εθελοντές που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία, γίναμε ...60.

    Το Δίκτυο Αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται από την απόλυτη < πολυσυλλεκτικότητα> που λες, με εθελοντές από όλους τους χώρους που θέλουν να αγωνιστούν ενώ ταυτόχρονα έχει συνεργασθεί ισότιμα με όλες τις συλλογικότητες που υπάρχουν στου Ζωγράφου από την κατάληψη της Βίλλας μέχρι τους Κρήτες και τον Ιλισσό κλπ κλπ. ( Εδώ δεν θα αποδείξω με ονόματα ότι δεν είμαστε ελέφαντες – αλλά αν θες μπορώ να στο κάνω). Φιλοξενείται στη Λεωφ. Παπάγου 124 που είναι τα γραφεία του Συνασπισμού. Τώρα αν εσύ σ΄ αυτό βλέπεις κομματική εκμετάλλευση, θα σούλεγα να ψάξεις σε όλα τα κείμενα και τις δράσεις του Δικτύου όπως και στο Ανοιχτό Συντονιστικό του γιατί ούτε εδώ θα αποδείξω ότι δεν …είμαστε ελέφαντες. Απλά να το πεις και σε εθελοντές του Δικτύου που πηγαίνουν σε πορείες με το …ΠΑΜΕ ( και καλά κάνουν αφού είναι επιλογή τους, άσχετα αν εγώ προσωπικά διαφωνώ με την στρατηγική του).
    Τώρα μια και αναφέρθηκες στο >> κεκτημένο των λαϊκών συνελεύσεων>> Για μας είναι πολύ σοβαρός όρος και για αυτό μιλάμε για Δικτυο, για Μεγάλη Συνάντηση της Παρασκευής κλπ κλπ

    Επειδή όπως λές >>> Πραγματικά, τονίζω ότι είμαι καλοπροαίρετος και ελπίζω σε τέτοιες πρωτοβουλίες>>> τότε με μεγάλη μου χαρά να πιούμε ένα καφέ , όπου θες, γιατί κατά τη γνώμη μου στους καιρούς που ζούμε ΔΕΝ περισσεύει κανείς!!!

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή